Räcken och ledstänger fungerar inte bara utmärkt för att ge din trappa ett personligt och snyggt utseende, utan är också otroligt viktigt för att erbjuda säkerhet och stöd för alla som använder den. Ett räcke med ledstång på din trappa kommer nämligen göra det möjligt att få ett fast grepp om du tappar balansen eller förhindra dig från att trilla ner från trappan om du skulle snubbla. Nedan följer information om allt du behöver veta om ledstänger på trappor och vilka regler som faktiskt finns uppsatta av Boverket. 

Vad är syftet med att montera en ledstång på en trappa?

En ledstång ska monteras i en höjd som gör den lätt att greppa och är framtagen för att ge ökad stabilitet och stöd samt förhindra fall och olyckor. En ledstång för trappa kan tillverkas i trä, metall eller annat material som passar in med den övriga inredningen och hjälper alltså även till att förbättra trappans utseende. En ledstång i metall med ett räcke i glas adderar genast en modern och industriell touch, medan ett räcke och ledstång för trappa helt i trä skapar ett mer klassiskt och gediget uttryck.

Fördelar med ledstänger

Trappans ledstång kan förhindra otäcka skador och fall nerför trappan, så det är viktigt att den är robust och säkert monterad. Genom att kontakta en professionell tillverkare av trappor och ledstänger kan du vara säker på att konstruktion och installation är korrekt och att du får en trappa med ledstång av hög kvalitet som kommer hålla i många år framöver. Med deras hjälp kommer du också kunna välja ut en design som passar just för ditt hem, oavsett om du planerar att montera en ledstång på din trappa utomhus eller inomhus.

Måste en trappa vara utrustad med ledstång?

Kanske har du någon gång sett trappor helt utan räcken och med trappsteg som sömlöst flyter genom luften? Faktum är att en sådan konstruktion inte är laglig och därmed heller inte att rekommendera. Enligt Boverkets byggregler ska det finnas ledstång på trappa både utomhus och inomhus om den inte omsluts av väggar. Detta är extra viktigt om det vistas barn eller äldre i byggnaden som kan ha svårt att ta sig upp och ner mellan våningarna utan stöd. Och i och med de många snygga ledstänger som finns tillgängliga på marknaden idag är det dessutom enkelt att skapa en minst lika snygg trappa som i inredningsmagasinen! Du avgör själv om du vill ha en ledstång och trappa i trä eller om du vill bjuda in lite modernare material i form av glas och metall i hemmet för en iögonfallande och personlig känsla. Valmöjligheterna är oändliga!