Att inreda barnrum för två barn | Magzination

Barnrum som är härliga för både stora och små

Ett barnrum ska vara en plats där barnets fantasi får flöda fritt och där barnet kan känna sig hemma. Men barnrum behöver ofta också innehålla förvaring av allt från leksaker till kläder. Dessutom får rummet gärna vara lätt att städa, både för hjälpsamma barn och för trötta föräldrar. Det kan därför vara klokt att fundera ett extra varv över hur man vill inreda barnrummet, så att det är både funktionellt, lekfullt och fint. Tips nummer ett är såklart att rådfråga barnet eller barnen som ska bo där om vad de skulle vilja ha i rummet, men här kanske man får tänka på att inte alla spontana idéer måste genomföras – neonrosa väggar kan kännas som en jättebra idé när man är nio och älskar färgen, men när man är tio och har en ny älsklingsfärg är det ofta inte lika roligt längre.

  • Se över färgskalan – den får gärna vara harmonisk men samtidigt lekfull
  • Skapa mycket förvaring i rummet – speciellt när du ska inreda små barnrum
  • Sätt saker i barnets grepp- och ögonhöjd så det blir lätt för barnet att vara i rummet

Att inreda barnrum för två barn

När du inreder ett rum där det ska bo två barn kräver det ofta kompromisser och smarta lösningar. En våningssäng kan vara en smart lösning där barnen dessutom kan skapa sig en mysig plats, men även två vanliga sängar med mycket förvaring under kan vara en bra idé om man vill få plats med mycket saker när man ska inreda ett barnrum för två. Det kan dessutom vara en rolig idé att dra en ”osynlig linje” i rummet och inreda de två sidorna olika efter barnens personligheter. Tänk dock på att även då skapa ytor där barnen kan leka ihop och där de båda får plats – det hjälper säkert barnen att samsas i rummet.

Att inreda små barnrum – idéer och smarta lösningar

Även i ett litet barnrum kan det vara en bra idé med en säng med förvaring undertill. Du kan också bygga en egen säng att klättra upp i till barnet, och nedanför sängen skapa en lekyta. Alternativt skaffar du en våningssäng där du inreder den undre sängen som en mys- och lekhörna för barnet. Ett annat tips är att få upp mycket av förvaringen på väggarna. En kryddhylla eller en tavellist kan bli en fin yta att placera favoritböckerna på, och samtidigt få bort dem från backar på golvet.

Har du kört fast? Kanske är det dags att ta hjälp av en inredare

Att inreda barnrum kan vara minst lika krångligt som att inreda rum för vuxna, och känner du att det blir för krångligt kan du alltid ta hjälp av en inredare för att skapa det där fantastiska barnrummet till dina små älsklingar.