Så bokar du frakt online | Magzination

Har du gods som behöver fraktas? Stort eller litet spelar ingen roll. Oavsett storlek finns det smarta sätt att boka frakt online. Om du skickar paket regelbundet eller bara då och då spelar egentligen inte heller någon roll. Det finns smidiga logistiktjänster som möjliggör jämförelse av transportbranschens ledande företag. Genom att jämföra de olika transportörernas erbjudanden kan du enkelt ta rätt beslut och hitta den bästa dealen för just ditt gods.

Att beräkna frakten

Att räkna ut frakt online är ett enkelt sätt att skapa sig en idé om storleken på beloppet. Vad det kostar att skicka paket beror på många olika saker. Hur stort paketet är, hur mycket det väger, vart det ska, om det är ömtåligt eller innehåller farligt gods – många parametrar spelar in och påverkar det slutgiltiga priset på frakten. Därför finns det en del information som du behöver ta reda på och ta hänsyn till när du ska beräkna frakt på godset som du ska skicka.

• Typ av gods
Priset på frakten beror till viss del på vad för typ av gods du ska skicka. Olika typer av farligt gods kräver specialhantering, vilket ofta kostar extra. Detsamma gäller för ömtåligt gods.

• Mått och vikt
Självklart är det viktigt att ta reda på godsets totala längd och vikt för att kunna få en prisuppgift på frakten. Emballaget kan påverka mycket, så det är viktigt att både mäta och väga paketet efter att det är färdiginslaget.

• Destination
Vart och hur långt ett paket ska färdas spelar roll vid beräkning av frakten. Se till att ha en aktuell och uppdaterad leveransadress redo när du ska räkna ut frakten.

• Spårning
Om du ska skicka värdefullt gods kanske du vill ha möjligheten att kunna spåra paketets färd från avlämning till leverans. Då kan du hela tiden se att allt går enligt plan, en tjänst som ofta kostar lite extra.

• Varuförsäkring
För att kunna känna dig ännu tryggare med transporten kan du ibland välja att köpa till en försäkring. Försäkringen ersätter godset om det försvinner eller blir skadat under fraktens gång.

• Övriga kostnader
Förutom det pris som du betalar direkt till transportören behöver du också ta in andra kostnader i beräkningen. Till exempel priset för emballage och eventuella resekostnader till och från avlämningsplatsen.

Olika transportörer erbjuder ibland olika priser för samma paket. Därför är det viktigt att se över utbudet av transportörer, beräkna frakt och hitta den som erbjuder den bästa fraktlösningen för just dig.

Hitta rätt transportör – enkelt och smidigt

Det finns företag som hjälper dig att jämföra transportörers olika erbjudanden. Du som registrerar dig hos ett sådant slipper dolda avgifter för frakt, långa bindningstider och andra kostnader. Att beräkna frakt hos den typen av företag innebär att du får rätt pris direkt, förutsatt att samtliga uppgifter som du anger om godset stämmer. Därefter kan du boka frakt online med den transportör som du finner mest passande. Alla bokningsuppgifter samlas på ett och samma ställe.