pool

Inbjudande, svalkande och alldeles underbar. Drömmer du också om din alldeles egen pool? Eller kanske ett lyxigt spa? Under en varm sommardag finns det knappt något bättre än att få ta ett svalkande dopp i det blå. Även under vintern kan ett varmt bubbelbad vara härligt. Men innan du hoppar i gäller det såklart att vattnet är rent och fräscht. Att hålla koll på vilka rengöringsprodukter och kemikalier du behöver till poolen är inte alltid så lätt. Vi hjälper dig med det väsentliga!

Kemikalier och rengöring

För att dosera rätt mängd kemikalier i poolen behöver du ta reda på vilket pH-värde vattnet har. Detta gör du enkelt med en teststicka. Värdet bör ligga någonstans mellan 7,2 och 7,6, då är vattnet balanserat. Skulle pH-värdet vara lägre än så är det surt och kan förstöra poolutrustning och även upplevas som irriterande för huden och ögonen. Är det däremot ett för högt pH-värde uppstår andra typer av problem, bland annat kan vattnet vara grumligt och smutsigt och det kan bli algtillväxt. Så vilka kemikalier behöver du då för att rengöra vattnet? Klor är det vanligaste sättet att hålla ordning på vattenhygienen.

Klor och alternativ till klor i pool

Klor går att köpa som både pulver eller som puckar. Du kan även välja om du vill tillsätta kloret dagsvis eller veckovis. Hur mycket klor du ska tillsätta i poolen kan du se på klorförpackningen. Även om klor till pool är ett av de vanligaste sätten att rengöra en pool är det tyvärr inte alltid det fungerar särskilt bra. Anledningen? Många människor är känsliga för klor och behöver då ett annat alternativ. Ett annat sätt att rengöra vattnet är genom Brom. Brom är en annan typ av kemikalier men fungerar ungefär på samma sätt.

Bekvämlighet och säkerhet

När du hittat rätt kemikalier till pool och spa kan du börja få ordning på vattenhygienen. För poolägare är rengöring något som måste göras ständigt. Som tur är behöver du inte gå runt och skrubba och skura bassängen hela tiden på egen hand. Det finns gott om bra apparater som kan göra det åt dig. Något som kan vara bra att köpa till poolen är en pooldammsugare. Det finns olika typer att välja bland, exempelvis poolrobotar som åker runt på väggar och golv i poolen och rengör. Kontakta din närmsta poolleverantör för att ta reda på vad mer du kan behöva till din nya pool!