privat inkomstförsäkring

Det enkla svaret är: Ja.

Det skadar aldrig att ha en privat inkomstförsäkring. Det är en extra trygghet i din vardag som säkerställer att du aldrig faller för långt om du skulle råka falla. I denna artikel kommer vi ge dig en grundlig genomgång för vad en privat inkomstförsäkring är och varför vi rekommenderar dig att investera i en redan idag.

Vad är en privat inkomstförsäkring?

En privat inkomstförsäkring är en försäkring som betalar ut din inkomst om du skulle råka bli sjuk, skadad eller förlora jobbet. De används ofta som ett komplement för att dryga ut ersättningen från en a-kassa. Ersättningen från en privat inkomstförsäkring utgör en viss procent av din vanliga lön, vanligtvis runt 70-80%. 

Varför du behöver en privat inkomstförsäkring

Många tar väldigt lätt på sjukdom och skador, att ett par dagar hemma i sängen läker alla sår. De funderar väldigt sällan över vad som skulle hända om de skulle bli långvarigt sjuka eller skada sig allvarligt. Likaså med arbetslöshet. “Det händer inte mig, mitt jobb är säkert” har säkert flugit förbi i mångas tankar.

Men ingen kan kontrollera alla variabler i sitt liv. Ta den rådande situationen i världen som exempel. COVID-19 har haft en enorm påverkan på jobbmarknaden där miljontals personer idag inte kan jobba på grund av sjukdom, eller att de står helt utan jobb.

Begränsningarna med a-kassan

Även fast a-kassan hjälper många, så hjälper den inte alla på grund av att den har ett ersättningstak på 26 400 kr/mån före skatt. Efter 100 dagar sjunker denna ersättning till endast 22 000 kr/mån före skatt. Tjänar du mer än 27 500 kr brutto per månad får du inte maximal ersättning från a-kassan. 

Vem lämpar sig en privat inkomstförsäkring för?

En privat inkomstförsäkring är ett effektivt skyddsnät för anställda såväl som egenföretagare och VD:s. Det finns dock ett par förutsättningar för att det ska vara värt för dig att teckna en inkomstförsäkring.

Privatpersoner

  1. Du är tillsvidareanställd
  2. Du bor i Sverige
  3. Du är medlem i en svensk a-kassa (arbetslöshetskassa)
  4. Har en månadslön på över 33 000 kronor
  5. Vill ha ett effektivt ekonomiskt skydd mot arbetslöshet

En lön under 33 000 kronor innebär att du ligger under inkomsttaket i a-kassan vilket gör att du inte har ett behov av att teckna en inkomstförsäkring.

Egenföretagare/VD

  1. Du är medlem i en svensk a-kassa
  2. Du bor i Sverige
  3. Du har varit verksam inom din rörelse de senaste 2 åren
  4. Tar ut över 33 000 kr/mån
  5. Vill säkerställa en trygg ekonomi

Precis som för en privatperson är 33 000 kr/mån den minimisumma som krävs för att rättfärdiga en inkomstförsäkring.

Låter en privat inkomstförsäkring som något för dig?

Teckna en privat inkomstförsäkring redan idag! Nuförtiden kan du både beräkna kostnad för din inkomstförsäkring och teckna den online inom loppet av några minuter.