Varje år söker cirka 38 000 personer vård för brännskador i Sverige. Av dem läggs cirka 1 300 personer in på sjukhus. De vanligaste orsakerna till brännskador är skållning på grund av hett vatten och skador från öppen eld till exempel att kläder fattat eld. Det är lätt att bränna sig, men kan vara svårt att veta vilken behandling en brännskada behöver. Här delar vi med oss av tre vanliga misstag vid brännskador och berättar hur du tar hand om din skada på bästa sätt.
Tre vanliga fel
Det finns många myter kring hur man ska behandla en brännskada och därför är det inte konstigt att många begår misstag när de försöker ta hand om en brännskada. Här är några vanliga misstag.
- Du spolar kallt vatten på en brännskada orsakad av hett vatten. Kallt vatten drar ihop porerna och kan göra att det brännande vattnet stängs in i huden och skapar ännu mer smärta. Spola med ljummet vatten istället.
- Du väntar för länge med att behandla din brännskada. En brännskada behöver behandling så snabbt som möjligt för att undvika att brännskadan går djupare ner i huden och leder till allvarligare skador. Spola brännskadan med ljummet vatten, sänk ner den skadade kroppsdelen i en hink med vatten eller använd en brännskadegel.
- Du sticker hål på brännblåsorna. När brännskadan går djupare ner i huden kan brännblåsor bildas. Brännblåsorna skyddar den nya huden därunder och gör att såret svider mindre. Skydda brännblåsor med exempelvis vadd eller gasvävskompresser.
Så här ska en brännskada behandlas
Vilken typ av behandling som en brännskada kräver beror på hur stor den är, vilken kroppsdel som är skadad och vilka hudlager som är påverkade.
Sök alltid sjukhusvård om:
- skadan är större än den skadades handflata
- huden har fått brännblåsor eller svartnat
- brännskadan verkar djup
- brännskadan beror på elektricitet eller kemikalier
- brännskadan gäller underlivet, leder, händer, fötter eller ansiktet.
Så behandlar du brännskadan själv:
- Skölj den skadade huden med svalt vatten i några minuter.
- Skölj direkt om du fått kemikalier på huden.
- Skydda såret med en brännskadekompress eller ett förband om du fått en djupare brännskada.
- Håll såret rent och byt förband vid behov.
- Tvätta såret med tvål och vatten.
Vid brännskada är snabb behandling avgörande. Därför är det smart att se till att ha ett kit med produkter som lindrar brännskador hemma och säkerställa att det finns en första hjälpen-tavla eller en First responder på din arbetsplats.