Poolöverdrag | Magzination

Varför har inte alla en swimmingpool på tomten i Sverige, som många har i andra länder? Det har naturligtvis med vädret att göra. I sydligare klimat är en egen bassäng nästan lika omistlig som värmesystemet är i din bostad. Men det fina är att du kan ha eget bad här också, och allt fler väljer att höja livskvalitén för familj och vänner med en pool i trädgården. Den blir barnens favorit och höjer temperaturen på dina sommarpartyn eller blir en skön avkoppling och återhämtning, nära till hands.

Poolprojektet

Många kan det här med att tapetsera, måla eller göra annan uppdatering hemma. En och annan kombinerar en egen insats med att låta rörmokare, plattsättare och elektriker stå för sina delar, till exempel vid en köksrenovering. Men när det gäller att installera en pool med eller utan poolöverdrag är det lite mer att tänka på. Det är något du antagligen bara gör en gång i livet.

  1.     Vem ska ansvara? Ska du själv vara projektledare, eller hyra in någon för hela processen?
  2.     Hur stor är tomten? Hur vill du använda ytorna kring poolen?
  3.     Vilken budget känns realistisk?
  4.     Behövs en byggnad för pump och filter?
  5.     Hur kommer grävmaskiner och annat in?

Rimligen skulle punkt 1 istället kunna vara: en kontakt med någon av de största poolleverantörerna och rådgivarna där. Genom att följa deras råd kan du undvika många misstag och fallgropar.

Poolöverdrag bekämpar vintern

Kanske har du haft badet ett tag, men vill förlänga säsongen med uppvärmning? Det finns ett antal punkter på checklistan innan ett beslut. Många börjar med att känna sig för utan detta och varma somrar går det ju alldeles utmärkt. Ett pooltak är en annan lämplig utrustning. Inte minst nattetid tjänar du på att hålla kvar värmen i vattnet genom övertäckningen. Väljer du ett tak som tillåter bad eller till och med möbler runt omkring kan det vara ett intressant komplement också.

Design och funktion

Ett poolöverdrag till rund pool kan låta som en omöjlighet, men är inte alls det, lyckligtvis. Precis som för badtunnor som är cirkulära ska du kunna skydda din bassäng från barr, löv eller annat skräp. Välj en täckning som är slitstark och UV-resistent. Det finns också de som har lameller med isolering. Genom den håller vattnet värmen längre och säsongen förlängs. Ta gärna med dina frågor om hur du får energi för uppvärmningen för övrigt. Ett alternativ är värmepump, som producerar den mer energi än den förbrukar. Kolla vad de olika pumparna har för COP-värde, det anger hur många gånger mer energi du får ut.

En annan möjlighet är solkraft. Då gäller generellt att en solfångare i söderläge behöver ha en yta som motsvarar halva poolarean. Sätter du den i öster eller väster behöver solpanelen vare lite större, cirka ¾ av swimmingpoolens yta.