Försäkringsberäkning

Låt oss först och främst gå igenom vad en inkomstförsäkring är. I korthet är det ett komplement till din arbetslöshetskassa. A-kassan har en relativt låg gräns när det kommer till maximal ersättning. Med inkomstförsäkringen kan du bland annat höja denna gräns, vilket kan behövas om du har en hög lön.

Olika försäkringsbolag i Sverige erbjuder egna inkomstförsäkringar

A-kassan ger dig 80 % av din inkomst. Som mest kan du få 910 kr per dag, vilket innebär att den högsta lönen du kan ha för att få maximal ersättning är 25 025 kr i månaden, varav 80 % av detta blir 20 020 kr/mån. På denna summa (20 020 kr) dras skatt, vilket ger dig cirka 14 500 kr i handen beroende på skattesats. Det är inte särskilt mycket att komma med, vilket är en av anledningarna till att försäkringsbolag i Sverige erbjuder inkomstförsäkringar.

A-kassa – ett måste för att teckna inkomstförsäkring

För att få teckna en inkomstförsäkring behöver du även ha varit med i en a-kassa i tolv månader. Det finns mängder av a-kassor att gå med, från Handels egna till de andra fackens a-kassor. Facken har sedan i sin tur förhandlat med olika försäkringsbolag i Sverige för att ta fram inkomstförsäkringar till sina medlemmar. Oftast handlar det om ett paket med flera försäkringar, exempelvis kan handelsmedlemmar ta del av både inkomstförsäkring, hemförsäkring, olycksfallsförsäkring och mycket mer. Detta är en av fördelarna med att titta på fackförbundets försäkringspartners, i många fall hittar du bra erbjudanden med schyssta villkor.

Hitta inkomstförsäkring som passar just dig

Naturligtvis måste du inte välja fackförbundets erbjudande. Du kan teckna en privat inkomstförsäkring genom flera försäkringsbolag i Sverige. Det är trots allt inte alla som är medlemmar i facket. Det kan exempelvis handla om egenföretagare eller höginkomsttagare som vill hitta inkomstförsäkringar som passar just deras behov. På nätet finns både en och annan lista över försäkringsbolag i Sverige som erbjuder bra inkomstförsäkringar

Skillnader mellan olika inkomstförsäkringar

Det som kan skilja sig mellan olika erbjudanden är kostnaden och villkoren. Det är alltid bra att ta in flera offerter innan du väljer vilken inkomstförsäkring du ska teckna. Inkomstförsäkringen hjälper dig även få ut den högsta ersättningen under en längre tidsperiod. Vanligtvis kan du bara få högsta ersättningen under de första 100 dagarna, därefter minskar den.

Pris baserat på lön

När du tittar på en lista över försäkringsbolag i Sverige som erbjuder inkomstförsäkringar av olika slag, tänk på att priset för inkomstförsäkringarna kan skilja sig från vad som står på listorna. Oftast är de baserade på vad du tjänar, ju högre lön desto högre månadskostnad kommer du att få. Detta gäller inte alla men det gäller för majoriteten.