Bli konsult och få ett bra jobb

Vill du börja arbeta som en telekonsult, managementkonsult eller annan typ av konsult? Då kan du följa dessa enkla steg för att nå ditt mål. Att jobba som konsult är kul, inte bara för att det är förknippat med en hög lön (om du är duktig), det är även ett jobb med varierande uppgifter. Nedan följer en lista över hur du kan nå dina konsultdrömmar.

1.Studera en relevant utbildning

Konsultens jobb är att konsultera, det vill säga ge goda råd. Idag är det även förknippat med ett betydligt större ansvar. Det är inte ovanligt att konsulten får vara delaktig redan i början av ett uppdrag, vilket stället högre krav på konsulten. Det finns många utbildningar som kan vara relevanta för konsulter att gå. Allt beror på vad det är för typ av konsult du vill bli. 

En elkonsult i Stockholm behöver kunna en hel del om ellära, installationer och även andra ämnen som ledarskap, projektering och så vidare. Om konsulten även är utbildad och kompetent inom ett annat område, exempelvis IT och kommunikation, kan de bli ännu mer värdefulla för olika klienter.

2. Skaffa erfarenhet under tiden som du studerar

För att börja arbeta behöver du i regel erfarenhet. Som student är det oftast svårt att skaffa sig erfarenheten. Det är här som praktikplatser kommer in i bilden. Även sommarjobb kan vara ett bra sätt att få erfarenhet om du lyckas få in en fot hos ett konsultföretag. Ett tips är att ta tag i detta område tidigt, inte minst för att det gynnar dig under dina studier. Det blir även en mycket värdefull kontakt i framtiden, mer exakt när du väl har tagit examen.

3. Hitta anställning hos ett passande företag

Om du vill jobba som elkonsult eller en annan typ av konsult har du i princip två vägar att gå. Antingen startar du ett eget bolag som erbjuder konsulttjänster eller så blir du anställd av ett företag som erbjuder konsulttjänster. Det finns många företag som tar emot nyexaminerade studenter. Det är inte ovanligt att du får börja som juniorkonsult eller assistent till en konsult. Det är ett utmärkt sätt att lära sig branschen, speciellt om du får jobba med en mer erfaren konsult. Du kan enkelt hitta företag som erbjuder konsulttjänster, exempelvis genom att söka på hitta elkonsult i Stockholm.

4. Utvecklas i din roll som juniorkonsult

Oavsett vilken roll du har inom arbetsplatsen är det nu upp till dig att utvecklas för att nå ditt mål. Ett tips är att ta ett aktivt val i din utveckling, exempelvis genom kurser, föreläsningar eller genom att hitta en mentor som kan guida dig genom din karriär.