Karriärutveckling

”Man vet vad man har men inte vad man får”. Det är en ganska vanlig inställning när karriär och byte av jobb diskuteras. Många är intresserade av att göra något nytt, men vågar inte lämna sin anställning. Det kan ha många skäl. Man har inrättat sin vardag med rutiner för pendling, boende och barnomsorg. Naturligtvis spelar också ekonomin en roll, få som har en månadslön vill chansa på att kasta sig ut i en osäker framtid. Vill du diskutera saken med en professionell partner, sök upp ett rekryteringsföretag i Stockholm som har många av svaren.

Rörlighet är bra

Vi hör ofta att det skulle hjälpa nya på arbetsmarknaden om de som redan har jobb rörde på sig lite mera. Den danska modellen Flexicurity lyfts ibland fram. Den brukar beskrivas som en kombination av hög a-kassa och lågt anställningsskydd. Den skulle kunna innebära att det känns mindre riskfyllt att lämna ett arbete, eftersom du har en ekonomisk trygghet mellan anställningarna. Ett annat sätt att få hjälp med sin karriärutveckling är att vara anställd som konsult en tid. Den anställde får stöd och utveckling på hemmaplan, men den mesta tiden tillbringas på olika arbetsplatser, för kortare eller längre perioder. Där blir personalen handplockad för varje uppdrag, med stor respekt för behoven på båda håll. Ett auktoriserat bemanningsföretag med kollektivavtal är tryggt för alla inblandade.

Karriärutveckling genom livet

De flesta av oss ställer rätt höga krav på vad jobbet ska ge. Vi vill betyda något för omgivningen, skapa mening och syssla med något vi är riktigt bra på. Naturligtvis vill vi också ha schysst betalt och ett antal semesterveckor. Men likaväl som vi byter bostad och rätt ofta även partner under en livstid, borde det inte vara så omöjligt att byta arbete heller. Att lära känna sig själv och notera när och varför du trivs är de första stegen på resan mot en ny vardag. Föredrar du att arbeta praktiskt med dina händer, utföra tekniska beräkningar eller vårda människor? Bor det en lärare i dig, eller en konstnär? Vill du gå till samma kontor varje dag eller vara ute i skog och mark?  

Sätt dig själv i fokus

Ibland behöver man lyfta blicken över de vardagliga rutinerna och tänka efter en stund. Det är inte ovanligt att en omorganisation eller annan förändring sätter igång en egen förändringsprocess. Ibland är det personliga händelser som blir startpunkten, du börjar jobba efter en föräldraledighet, barnen flyttar hemifrån, du passerar 50-strecket eller måste byta bostadsort exempelvis. Det kan vara värt det att ta hjälp av någon för att få struktur på vad man vill och vad man kan göra i den situationen.