Tips till dig som funderar på att starta en egen restaurang

Att driva en restaurang skiljer sig en hel del från att andra företagstyper. Det finns både positiva och negativa faktorer att ha i åtanke, inte minst om du personligen har det som krävs för att kunna driva en restaurang på ett framgångsrikt sätt. Vi har samlat några tips som du bör tänka på.

Erfarenhet är oerhört viktigt

Om du inte känner till restaurangbranschen alls kommer du att påbörja ditt arbete i en uppförsbacke. Det finns hundratals saker som behöver göras i en restaurang och det kan stå dig dyrt om du behöver lära dig dessa samtidigt som du driver restaurangen. Innan du överväger att öppna en restaurang, börja med att prova på jobbet. Det finns mängder av positioner som du kan behöva lära dig om, från servitörernas roll till hur inköparen sköter sitt jobb, hur ekonomin fungerar och hur du ska hantera säljare från olika företag.

Vad kostar det att starta egen restaurang?

En vanlig fråga som ställs är: vad kostar det att starta egen restaurang? Detta är omöjligt att svara på eftersom det beror på mängder av faktorer. Det är dock betydligt billigare att starta en restaurang som det går bra för direkt jämfört med att starta en restaurang som knappt får in några matgäster. Därför är det viktigt att planera noggrant långt innan du startar din verksamhet. Bra planering ger dig mer kontroll över din kostnad för att starta eget kafé eller egen restaurang.

Ha koll på reglerna

Det finns flera lagar och regler för att starta eget kafé eller en egen restaurang. Dessa handlar både om dig som person, om lokalen du planerar att använda och mycket mer. För att få serveringstillstånd kommer bland annat din personliga lämplighet att prövas, vilket i princip innebär att Tillståndsmyndigheten undersöker om du har straffats för något brott. Notera att det finns olika typer av serveringstillstånd och att det är viktigare för en restaurang att kunna servera alkohol jämfört med ett kafé. Det är dock alltid bra att känna till regler för att starta eget kafé eller egen restaurang.

Ta hjälp av någon som vet mer än du

Det är svårt att göra allt på egen hand, speciellt när det kommer till att driva en restaurang. Om du saknar erfarenhet eller kompetens inom ett eller flera områden, se till att hitta någon som kan hjälpa dig täcka upp dessa svagheter. Din kostnad för att starta eget kafé eller egen restaurang kanske ökar men å andra sidan ökar du även sannolikheten att du lyckas med din satsning.