spiskåpa centralventilation köksfläkt | magzination

En köksfläkt är en av kökets viktigaste komponenter då det är den som slussar bort den vattenånga, rök och matos som skapas vid matlagning. Den hjälper helt enkelt till att hålla luften ren och fräsch, vilket hjälper till att hålla boende friska och ge dina möbler en längre livslängd.

Det är dock inte bara att välja vilken köksfläkt som helst. Du måste först titta på vilken typ av spiskåpa du vill ha och som fungerar bäst med ditt kök, samt hur ventilationssystemet i ditt hem är uppbyggd för att välja en modell som passar med detta.

Spiskåpor med inbyggd fläkt

I lägenheter är det till exempel vanligt att det inte finns något ventilationssystem och där du helt enkelt måste välja en modell med inbyggt kolfilter. Ångorna och matoset sugs då upp i den inbyggda spisfläkten där det sedan renas genom kolfiltret för att sedan släppas ut igen. En spiskåpa för en sådan lägenhet är därmed helt fristående från kanalsystem och kan placeras i taket, på väggen eller under ett skåp beroende på vad som passar bäst med kökets utformning. En spiskåpa med inbyggd fläkt kan också vara kopplad till en extern avluftshuv på taket där matoset och ångorna sugs upp och transporteras direkt ut ur huset.

Spiskåpor med extern fläkt

Det finns också spiskåpor utan inbyggd fläkt som i stället är kopplade till ett centralt ventilationssystem. Fläktmotorn är då i stället placerad på vinden eller taket och luftflödet justeras genom att öppna och stänga spjället på spiskåpan. Därför gäller det att välja en modell som är anpassad just för detta och har detta typ av motordrivna spjäll.
En spiskåpa som kopplas till centralventilation är vanligt i både villor och flerbostadshus och fungerar på precis lika effektivt som en vanlig köksfläkt, men här används alltså det sug som kommer från det centrala ventilationssystemet. Dessutom har den fördelen att arbeta betydligt tystare då själva motorn sitter placerad på taket eller vinden. Det finns en mängd modeller tillgängliga på marknaden vilket gör det lätt att hitta en spiskåpa för just din lägenhet eller villa. En skåpsmonterad fläkt är till exempel ett smart alternativ för den som letar efter en yteffektiv modell, medan en takhängd spiskåpa är snygg över en pampig köksö.

Fördelar med centralt ventilationssystem

Det är viktigt att kontrollera att den köksfläkt du väljer har den kapacitet som krävs för just ditt kök. Den ska alltså anpassas efter rummets storlek och rekommenderas att kunna byta ut all luft i köket minst 10 gånger varje timme. Kontrollera detta innan du installerar en ny köksfläkt i ditt kök och kontrollera även om det finns möjlighet att koppla den till det centrala ventilationssystemet.

Nedan följer några av de främsta fördelarna med en spiskåpa kopplad till centralventilation:

  • Möjligt att koppla ihop ventilation från både kök, tvättstuga och badrum
  • Ger inte ifrån sig lika mycket ljud då motorn sitter på taket eller vinden
  • Finns tillgängliga i många olika utseenden
  • Passar i både villor och flerbostadshus