Fördelar med att installera kameraövervakning hemma-magzination

För att minimera risken för inbrott och stöld i hemmet är det en god idé att installera ett larmsystem. På så sätt kan du, grannar och eventuellt larmcentral varnas om att någon obehörig har tagit sig in i ditt hem. Faktum är också att bara själva skylten om att ett hem är övervakat kan verka avskräckande och göra att inbrottstjuven väljer bort ditt hus.

Larmsystem kommer i flera utföranden och finns att välja med en mängd olika tillval. Ett exempel på detta är att komplettera ditt hemlarm med trådlös kameraövervakning för att, utöver att larma med ljud, också fånga den oinbjudne på bild och därmed göra det lättare för polisen att få fast personen. Fortsätt läsa för att ta reda på mer om övervakningskameror och vilka fördelar de kommer med.

Vad är en övervakningskamera?

Övervakningskameror tar bilder eller filmar de delar av ditt hem där de sitter placerade. Detta för att fånga eventuella inbrottstjuvar på bild så att du kan se vad som händer i ditt hem när du inte är där och också för att kunna använda materialet i eventuella polisärenden. Kameraövervakning kan fungera på olika sätt och antingen börja filma först när det registreras en rörelse eller filma hela tiden och kan dessutom kopplas samman med ditt larmsystem för att sätta igång en ljudlig signal. Systemet kan kopplas direkt till din mobil så att du har möjlighet att få en överblick av vad som händer och sedan ta beslutet om att ringa polis.

Fördelar med en övervakningskamera

För att ge dig en överblick av varför det är bra att installera kameraövervakning hemma kommer här några av de främsta fördelarna:

  • Ökad trygghet
  • Större chans att få fast tjuven
  • Verkar avskräckande
  • Håller koll på ditt hem när du inte är hemma

Hur ska övervakningskamerorna placeras?

För att du ska få så bra bilder över hemmet som möjligt är det viktigt att fundera över var de ska placeras. Du bör till exempel placera en kamera vid huvudingången samt vid fönster och eventuella övriga ingångar såsom altandörr, källaringång, balkongdörr m.m. Placera dem högt ovanför marken, gärna minst tre meter upp på väggen, för att få en bra bild och samtidigt minska risken för att inbrottstjuven tar sönder den. Låt den dock gärna vara synlig för att verka så avskräckande som möjligt.

Vilka regler gäller kring kameraövervakning?

När du ska installera kameraövervakning hemma är det inte bara viktigt att kamerorna monteras på rätt plats, utan också på ett lagligt sätt. Så länge du placerar dem på ett sätt så att bilderna bara övervakar din egen egendom krävs ingen tillåtelse, men du får alltså inte rikta dem så att de filmar utanför ditt hem eller på offentlig plats. Hyr du ut ditt hem i andrahand får du heller inte ha aktiva övervakningskameror om de som förekommer i filmen inte har godkänt detta. Så innan du investerar i trådlös kameraövervakning är det viktigt att ta reda på vilka regler som gäller för att inte riskera att göra något olagligt. Mer information om detta kan du hitta på Datainspektionens webbplats