Om du har bestämt dig för att ta steget och öppna ditt eget bageri får vi gratulera! Det innebär att du har en spännande tid framför dig! Samtidigt är det helt förståeligt om du känner dig osäker på om du har tänkt på allt. Att starta upp och driva ett bageri är mer än att bara sätta igång ugnarna. Här har vi samlat en rad punkter du bör ha i åtanke när du ska starta upp din egen verksamhet.
- Finansiering
När man ska starta eget behöver man vanligtvis kapital för att komma igång. Hur ser det ut för dig? Hur ska du finansiera material och andra omkostnader till en början innan verksamheten har dragit igång på riktigt? Om du inte har ett stort sparkonto finns det andra lösningar som exempelvis leasing, då du hyr materialet från ett finansbolag. Idag finns det dessutom många långivare som är inriktade på att hjälpa små och nystartade företag.
- Kunskap & Erfarenhet
Det är både viktigt att du har kunskap om hantverket och erfarenhet av att jobba i och driva ett bageri. Det gör att du är förberedd på vad för slags situationer som kan uppstå i det dagliga arbetet. Om du inte har jobbat inom branschen tidigare kan dina förutsättningar förbättras om du testar på att arbeta på ett bageri innan du drar igång din egen verksamhet.
- Lokal & Marknadsföring
Har du hittat en lokal med ett bra läge som har rätt förutsättningar för din verksamhet? Det gör att kunderna lättare hittar dit, men en förutsättning för att kunderna ska hitta dit är marknadsföring. Idag är viral spridning ofta nyckeln till att ett företag blir lönsamt, så om du själv inte vet hur du ska gå tillväga är det bra att anställa/samarbeta med någon som är det.
- Driva företag
Har du erfarenhet av att driva företag? Om inte finns det idag olika distanskurser du kan ta. Det vore tråkigt om verksamheten fallerar på grund av bristande kunskaper inom förtagande när du samtidigt bakar bäst bröd i stan.
- Rätt personal
Hitta rätt personer att samarbeta med. Det är viktigt att du har rätt personer på plats som besitter kompetens inom områden som du inte gör. Hitta en lämplig person som kan vara ansiktet utåt, någon som är duktig på ekonomi, en person som är duktig på marknadsföring och självklart en riktigt duktig bagare. Med de ingredienserna får du alla förutsättningar för att lyckas med verksamheten.
- Samarbeten
Idag när det finns en uppsjö av olika bagerier och kaféer är det viktigt att hitta andra inkomstkällor än bara butiken där ni säljer bakverk. Se om du kan leverera era produkter till evenemang och ställ ut på mässor för att etablera bageriet på marknaden.