Allt du behöver veta om litiumjonbatteri | Magzination

Batterier är en utmärkt källa för att kunna tillföra energi till dina elektriska apparater eller maskiner vart du än går eller befinner dig. Sedan man uppfann litiumjonbatterier på 1970-talet har denna typ av batterier blivit allt mer populära och fått allt större användbarhet. Deras förmåga att kunna tillföra en stor mängd ström och möjligheten att kunna lagra en högre mängd energi än vanliga blysyrabatterier gör dem till mycket bra val för apparater som slukar mycket ström. Detta gäller till exempel mobiltelefoner och surfplattor, men också stora maskiner som truckar.

Ett litiumjonbatteri ser dock olika ut beroende på vilken apparat den ska användas till. Mindre elektronik såsom mobiltelefoner och surfplattor använder en platt och fyrkantig modell, medan det behövs större varianter för till exempel verktyg och maskiner. Numret på batteriet avslöjar dess storlek, där en 16340-cell betyder att det är 16 mm x 34 mm stort. Tack vare att de kan komma i så många olika former och samtidigt behålla sin höga effektivitet är de ett självklart val för tillverkare inom teknik och industri.

Hur laddar man på bästa sätt ett litiumjonbatteri?

En annan stor fördel med ett litium jon batteri är dess laddning. De har nämligen ingen ”minneseffekt”, vilket betyder att de inte är bundna till några speciella laddningsrutiner. De kan laddas vid behov, utan att du behöver vara rädd att den ska förlora kraft eller kvalitet. Inom industrin, där de bland annat används för truckar, innebär det att du inte behöver låta batteriet helt ladda ur innan du sätter det på laddning och det behöver heller inte vara helt fulladdat för att användas igen. Du kan helt enkelt låta den ladda en kort stund under lunchen eller fikapausen för att sedan vara redo att fortsätta jobba effektivt resten av dagen. Dessutom har litiumjonbatterier en mycket långsammare självurladdning, alltså den energi som batteriet tappar när den inte används, än om man jämför med till exempel nickel-metallhydridbatterier.
Själva laddningen av litiumjonbatterier är enkel. Du behöver inga stora laddningsrum eller avancerade system, utan de tar upp lite plats och är bara att koppla in vid behov. Det gör dem till en säker strömkälla på arbetsplatsen med mindre risk för olyckor eller arbetsrelaterade skador på grund av tunga lyft eller farliga vätskor. Så nästa gång du funderar över vilket typ av batteri du ska titta efter hos dina apparater och maskiner kommer förhoppningsvis fördelarna med ett litiumjonbatteri och den fakta som presenterats här att hjälpa dig till ett bra val. Lycka till!