Allt du behöver veta om facility management

Har du någon gång hört talas om facility management, men är inte riktigt säker på vad det innebär? Då har du hittat rätt. Nedan följer information om allt du behöver veta kring denna bransch. Sanningen är den att FM innefattar en mängd olika områden. Det är en komplex bransch som växer i snabb takt och finns tillgängligt på alltifrån sjukhus till statliga verksamheter.

Vad är facility management?

Yrket omfattar flera olika arbetsuppgifter med fokus på att säkerställa en hög funktionalitet i olika typer av faciliteter, till exempel på arbetsplatsen. Detta genom att integrera alltifrån byggnad och människor till utrymmen och teknik. Helt enkelt allt som gör att kärnverksamheten kan flyta på som den ska och att de anställda ska kunna prestera i linje med sin fulla potential.

Här följer några exempel på vilka typer av arbetsuppgifter som går inom ramen för facilitetshanteringen:

  • Drift och underhåll
  • Projektledning
  • Upphandling av nya leverantörer
  • Systematiskt brandskyddsarbete
  • Planering, programmering och budgetutförande
  • Lagerstyrning
  • Arbete inom optimerad energiförbrukning och hållbarhet
  • Säkerhet
  • Landskapsarkitektur
  • IT-system

Vilka fördelar kan facility management ge ditt företag?

Kostnadseffektivt – Förutom de löner som ska betalas ut till alla anställda är vanligtvis utgifterna för själva lokalen den näst största kostnaden. Det är därför viktig att dessa hanteras professionellt för att minska utgifterna på både kort och lång sikt. Med rätt FM-tjänster kommer din verksamhet få hjälp att optimera de ekonomiska aspekterna.

Ökad säkerhet – De som arbetar med facility management-tjänster kan utföra alltifrån systematiskt brandskyddsarbete till att säkerställa att arbetsmiljön inte innebär några risker för de anställda. En hög risk- och säkerhetsmedvetenhet inom verksamheten är otroligt viktigt för att undvika onödiga arbetsplatsolyckor.

Fokus på kärnverksamheten – Genom att låta personer som är utbildade inom FM ta hand om verksamhetens olika faciliteter och tjänster kommer du och din personal att i stället kunna lägga tiden på er kärnverksamhet. Mindre tid åt att vårda lokal, sköta teknik och förhandling och mer tid till de arbetsuppgifter ni verkligen behöver lägga fokus på. Personalen kommer därmed kunna prestera på ett så optimalt sätt som möjligt, vilket i slutändan kommer leda till ökad produktivitet och lönsamhet.

Skräddarsydda tjänster – Genom att ta hjälp av ett professionellt företag inom facility mangament i Sverige kommer ni kunna anpassa tjänsterna efter just er verksamhet. En och samma arbetsplatslösning passar inte för alla typer av företag och då är det viktigt att kunna satsa på de områden som är viktiga just för er.

Förbättrade upphandlingskostnader – Med integrerade facility management-tjänster kommer du att få tillgång till nya kontakter och tjänster och även få hjälp att förhandla dig till bättre avtal. På så sätt kommer du kunna minska upphandlingskostnaderna och minska de årliga underhållskostnaderna.