restauranger och cafeer | magzination.se

För dig som älskar en riktigt god och saftig hamburgare med välkomponerade tillbehör kommer antagligen Bun Meat Bun bli en ny favorit. Restaurangkedjan startades år 2012 av två riktiga hamburgerälskare som ville erbjuda enkla, men goda hamburgare. Den första restaurangen öppnade i maj 2014 i Farsta Strand, men numera finns Bun Meat Bun även i Söderhallarna och Mariehäll i Stockholm.

Som sagt fokuserar man på enkelhet, men riktigt goda råvaror för att få fram de goda och saftiga hamburgarna. Brödet är en så kallad amerikansk potato roll för att ge en ännu mjukare och saftigare känsla och tillverkas dagligen i det egna bageriet. Tillbehören är noga utvalda och kommer i en mängd olika kombinationer för att varje gäst ska kunna hitta något som passar just dem. Det som dock gör burgaren till något alldeles extra är det färska, grovmalda högrevet som är tillagad med den så kallade “smashtekniken”. Det ger en något tunnare, men otroligt saftig burgare med god stekyta. Tycker du att det låter gott? Spana in Bun Meat Bun i Söderhallarna och deras öppettider för att alltid kunna äta en god burgare när du känner suget komma. Men, hur tillagar man egentligen hamburgare enligt den här tekniken?

Att tillaga hamburgare enligt ”smashtekniken”

Har du hört att man inte ska trycka ut kött när man lagar mat för att köttsaften då kommer rinna ut och göra färsen torr och tråkig? Tänk om! Faktum är att framgångsrika hamburgerkedjor runt om i världen säger sig ha nått sin framgång genom att använda tekniken att trycka ut, eller ”smasha”, högreven på stekbordet för att få till den bästa burgaren. Allt tack vare Maillardreaktionen, alltså den reaktion som sker mellan aminosyror och kolhydrater när du steker kött och som ger den goda och förhöjda smaken och gyllenbruna färgen. Genom att använda ”smashtekniken” och platta ner högreven i stekpannan kommer du skapa mer yta för Maillardreaktionen att verka.

Efter att köttets plattats ut i stekpannan eller på stekbordet kan man använda en bred press i tung metall för att verkligen pressa ner högreven på den varma ytan och få safterna att tryckas nedåt. Köttet kommer då att karamelliseras och få en skorpa vilket tvingar köttsafterna uppåt igen. När du ser att det börjar ”bubbla” lite på ovansidan är det dags att vända burgaren och steka den andra ytan. Såklart finns det en mängd olika tekniker och ytterligare moment för att få till en bra burgare, men detta är grunden för att få till den saftiga och smakrika upplevelsen. Säkerställ att stekpannan eller stekbordet är ordentligt varmt när du lägger på köttet så att reaktionen kan starta så fort som möjligt.

Blir du sugen på att testa Bun Meat Bun i Söderhallarna? Kontakta dem för att boka bord tillsammans med vänner och familj och avnjut en god lunch tillsammans. Eller varför inte ta med en smaskig meny hem?