Develop sailing skills | Magzination

Att sticka ut och segla innebär att man upplever många saker man inte gör på fastlandet. Det är många som drömmer om att ge sig av, leva nära naturen och låta vindens kraft föra en framåt. Att segla innebär inte bara att du ger dig av från allt du känner till, du utvecklar dessutom en hel färdigheter ute på vågorna:

  1. Använda naturens krafter

I ett samhälle där vi överkonsumerar världens resurser är det få saker som påminner oss om att vi kan utnyttja naturens rena kraft. Med rätt verktyg kan vi komma långt om vi gör det på rätt sätt utan att missbruka och förgifta jorden, bara genom att använda ett vindroder och segel kan du ta dig till andra sidan världen om du har lust.

  1. Reparation

Om du inte redan är händig så kommer seglingen definitivt göra dig det. Naturen kan ibland bete sig oförutsägbart och en storm kan åstadkomma en hel del skador på båten som du blir tvungen att fixa alldeles själv. Men det är inte bara stormar som åstadkommer skador. Efter en längre resa till sjöss har du säkert varit tvungen att reparera vattenpumpen, motorn och båtens elektricitet alldeles själv, för även om du har de bästa kontakterna i telefonboken som du i vanliga fall kan höra av dig till så hjälper inte det ute till havs.

  1. Förbereda sig på det otänkbara

Att sticka ut och segla låter som en simpel och spontan handling, men faktum är att det krävs en hel del förberedelse. Många saker kan hända på vägen och därför måste du vara förberedd på alla olika situationer som kan uppstå. Du är tvungen att utgå ifrån att ett mardrömsscenario kommer att inträffa, och ha en plan inför hur du skulle hantera den situationen, för man vet aldrig vad som kan hända ute bland vågorna.

  1. Intuition

På havet lär du dig om din intuition. Även om du har förberett dig inför alla olika situationer som kan uppstå så är det en helt annan sak när du är ensam ute till sjöss och snabbt måste agera. Olivia Dellow seglade ensam från Sverige till Marocko. Hon vittnar om att det var som om en autopilot tog över när en storm plötsligt slog till och hennes båt la sig ner på sidan och började ta in vatten.

”Det fick mig att förstå vilken kraft jag har inom mig, att det finns något där inne som är redo att göra allt som krävs för att överleva.”

  1. Fatta beslut

På båten är du tvungen att ta snabba beslut angående allt från hur du ska segla till hur du ska lösa problem som uppstår eftersom att velande kan vara livsfarligt i fel situation.

  1. Mindfulness

Ute till sjöss finns inga distraktioner, vilket tvingar dig till att leva här och nu. Det gör att du både lär känna och acceptera dig själv samtidigt som du lär dig att uppskatta allt som finns runt omkring dig.